AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam stond donderdag in het teken van jaarcijfers. Vier bedrijven uit de AEX-index en een bedrijf uit de MidKap presenteerden de jaarverslagen. De graadmeter van de beurs sloot met een redelijke winst van 7,02 punten (1,42 procent) net boven de 500-puntengrens op 500,53 punten.

Bekijk de video

Van de hoofdfondsen die cijfers presenteerden, wist alleen ABN Amro voordeel te behalen. Het fonds steeg 2,29 procent naar 20,10 euro. De andere bedrijven, Unilever (-0,97 procent), DSM (- 1,05 procent) en Buhrmann (- 6,78 procent), moesten inleveren.

Buhrmann

De daling van Buhrmann is volgens een handelaar niet slecht. "Woensdag steeg het fonds nog meer dan 10 procent. Handelaren hadden woensdag waarschijnlijk een verrassing verwacht in de jaarcijfers. Die kwam niet en daarom daalde het aandeel weer."

UPC

UPC sloot de laatste dag in de AEX-index af met een winst van 4 procent. De kabelaar was al naar het strafbankje van de beurs verbannen wegens de slechte financiële toestand van het bedrijf. Het verdwijnen van UPC uit de AEX-index heeft vrijwel geen gevolgen voor het gewicht van de index, omdat het een klein fonds is.

MidKap

De MidKap-index sloot 5,09 punten (1,05 procent) hoger op 491,07 punten. In de index voor middelgrote fondsen bungelde BESI onderaan met een verlies van 9,35 procent naar 8,34 euro. De chipmachinefabrikant presenteerde slechte jaarcijfers en moest daarvoor boeten op de beurs. Grootste stijger was CSM met een winst van 3,04 procent. Het fonds is nu 23,37 euro waard.

Bij de lokale fondsen was Helvoet Holding de grote winnaar met een stijging van 41,66 procent naar 20,54 euro. Woensdag werd bekendgemaakt dat het fonds van de beurs wordt gehaald. ABN Amro, MeesPierson, NIB en NPM bezitten al 93 procent van de aandelen en bieden 21 euro per aandeel voor de rest. Dat betekent een premie van 49 procent ten opzichte van de gemiddelde koers over de afgelopen drie maanden.

Buitenland

De redelijke cijfers die concerns in de bank- en verzekeringswereld donderdag presenteerden waren ook voor de handelaren op de andere Europese beurzen de belangrijkste reden voor een licht optimisme.

In Londen kwam de FTSE ruim 1 procent hoger uit op 5209 punten. Farmacieconcern GlaxoSmithKline zag zijn relatief redelijk goede prestaties van het afgelopen jaar beloond met een koersstijging van 1,2 procent.

Parijs eindigde met 4429 punten 1,5 procent in de plus. Vooral verzekeraar AXA droeg met een waardestijging van 3,3 procent bij aan de hogere koers van de CAC-index. Frankfurt, dat om 20.00 uur sluit, stond op een kleine winst van 0,8 procent. Daar lijken het verzekeringsconcern Allianz met een koerswinst van bijna 2 procent en Deutsche Bank (plus 3 procent) goede zaken te gaan doen.

Op de valutamarkten veranderde weinig aan de verhoudingen tussen de euro en de belangrijkste munten. De Europese munt bleef op ,8710 dollar steken. Ook tegenover het Britse pond sterling behield de euro met 0,6100 pond zijn ochtendwaarde.