De bewindsman wil niet wachten op het SER-advies

DEN HAAG - Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken wil al over enkele weken met een kabinetsstandpunt komen over de herziening van de WAO. Dat zei de bewindsman donderdag in een reactie op de CPB-doorrekening van het voorlopige SER-akkoord over de WAO, zoals dat in januari is gepresenteerd.

Hoogervorst zei niet meer te zullen wachten op de verdere uitwerking van dat akkoord en het definitieve advies van de SER dat voor half maart is aangekondigd.

Volgens Hoogervorst bevestigt de CPB-doorrekening zijn eigen kritische reactie op het SER-akkoord. Volgens het CPB maken de SER-voorstellen de WAO eerder duurder dan goedkoper. In het gunstigste geval blijven de kosten ongeveer hetzelfde.

Hoogervorst deelt de analyse van het Centraal Planbureau (CPB) dat in de SER-voorstellen een aantal bestaande financiële prikkels om arbeidsongeschiktheid te vermijden voor werkgevers en werknemers worden afgeschaft en dat daar onvoldoende nieuwe prikkels tegenover staan.

Op grond van de resultaten van de CPB-doorrekening concludeert Hoogervorst daarom dat het "geen zin heeft een heel stelsel te wijzigen als dat niets oplevert". Verder wachten op het definitieve SER-advies heeft daarom voor het kabinet geen zin, aldus de staatssecretaris.

"We hebben als kabinet beloofd nog voor de Kamerverkiezingen met ons standpunt over de herziening van de WAO te komen. Ik weet met deze analyse van het SER-akkoord en het eerdere advies van de commissie-Donner nu wel genoeg en zal binnen enkele weken met een standpunt van het kabinet komen".

SER-voorzitter Wijffels neemt het initiatief van Hoogervorst niet serieus en ziet het als een verkiezingsstunt. "Na jaren gesteggel in de politiek is nog niemand met een goede oplossing gekomen." Volgens Wijffels moet de politiek nu eerst het SER-advies afwachten.