BRUSSEL - Het noodlijdende Griekenland krijgt een nieuw hulppakket. Banken en andere private partijen gaan daaraan ook meebetalen.

Dat staat volgens ingewijden in het akkoord dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben bereikt kort voor de top van de 17 leiders van de eurolanden over Griekenland. Nadere details zijn nog niet bekend.

De top begint rond 13.00 uur in Brussel. Volgens ingewijden duurt de bijeenkomst zeker tot het eind van de middag.

Eerder zouden de regeringsleiders het gebouw ook niet kunnen verlaten, vanwege de drukte in Brussel door de viering van de Belgische nationale feestdag, aldus een ingewijde.

Debat

Bronnen in Brussel onderstrepen dat de afspraken van Merkel en Sarkozy niet betekenen dat alles al in kannen en kruiken is. Tijdens de top moet blijken of de andere eurolanden op dezelfde lijn zitten.

Volgens minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft Griekenland tot 2014 nog eens rond de 90 miljard euro extra nodig, zo zei hij donderdag in het Kamerdebat over de redding van Griekenland en de eurotop.

Griekenland kreeg vorig jaar een lening van 110 miljard euro van EU en Internationaal Monetair Fonds (IMF), maar is hiermee niet uit de brand. De eurolanden praten al vele weken over een nieuw noodpakket. Dat zou naar verluidt circa 85 miljard moeten bedragen.

Private sector

Duitsland, Nederland en nog enkele landen hebben steeds geëist dat de private sector daaraan ook meedoet, zodat de belastingbetaler niet alleen voor de rekening opdraait. Probleem is dat een gedwongen bijdrage van banken op de financiële markten wordt gezien als wanbetaling, waardoor er grote onrust op die markten kan ontstaan.

De Jager zegt optimistisch te zijn over de minitop met Sarkozy en Merkel. De minister is positief over een ''beweging van Frankrijk'' dat steeds op de rem trapte bij het betrekken van banken en verzekeraars bij het oplossen van de crisis in Griekenland.

Er komt naar verwachting een door Nederland gewenste ''substantiële bijdrage'' van banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

Onbekend

Hoe hoog die bijdrage als onderdeel van een nieuwe lening van rond de 90 miljard euro wordt, is nog onduidelijk. Wat De Jager betreft leidt die bijdrage wel rechtstreeks tot een lagere Griekse schuld.

De Europese banken hebben verschillende voorstellen gedaan, die nog moeten worden uitgewerkt. Daarbij gaat het onder meer om het verlengen van lopende leningen of het met verlies terugkopen van Griekse obligaties.

Frankrijk ligt volgens De Jager ook niet meer dwars bij het aanscherpen van het toezicht op overheidsfinanciën. Dat moet voorkomen dat landen weer zo gigantisch in de schulden raken zoals Griekenland. ''Belangrijk is dat Frankrijk daarover nu snel een akkoord wil met het Europees Parlement.''

Flexibeler

Om te voorkomen dat de crisis bij het ene land overslaat naar het andere accepteert De Jager ondanks eerdere scepsis dat het Europese noodfonds flexibeler gemaakt moet worden. Volgens hem is een ''groot en sterk'' fonds nodig om de stabiliteit in de eurozone te waarborgen.

Daarnaast wil hij dat Europese landen voldoende bezuinigen en hervormen om hun begrotingen op orde te brengen. Woensdag liet hij al weten dat met name Italië nog extra zal moeten ingrijpen.

Rutte

De Jager heeft premier Mark Rutte doorgegeven dat hij van de Tweede Kamer ''het mandaat heeft om onder strenge voorwaarden in te stemmen'' met een reddingsplan voor Griekenland.

De minister belde Rutte direct na het Kamerdebat over de Europese schuldencrisis. ''We zullen deze crisis weten te temmen, maar dat gebeurt niet in één dag'', zei De Jager na zijn telefoontje met Rutte tegen journalisten.

Volg hier LIVE de ontwikkelingen in Brussel

Lees alles over de schuldencrisis op onze special