UTRECHT - Het ziekteverzuim bij de Nederlande Spoorwegen (NS) neemt langzaam af. In het najaar van 2001 bleef 18,5 procent van de conducteurs ziek thuis. In januari was dat 16,5 procent. Van alle machinisten was in januari 12,2 procent ziek. Dat heeft een woordvoerster van de NS donderdag gezegd.

De NS wil het ziekteverzuim verder terugdringen. Zo is het streven om in juli van dit jaar uit te komen op een ziekteverzuim van 12 procent onder conducteurs en 8 onder machinisten. Het landelijk gemiddelde ligt op 6 procent. "De daling verloopt langzaam. Als er veel mensen ziek zijn moeten de overgebleven werknemers harder werken. Daardoor worden ze makkelijker ziek."

De NS is aardig op weg om de personele problemen aan te pakken. "Buiten de randstad zijn er geen grote problemen meer", aldus de woordvoerster. "Binnen de randstad zijn we bezig met een wervingscampagne. We zoeken nog 290 conducteurs en nog onderhoudspersoneel. We willen er in juli 350 machinisten bij hebben en het ziet ernaar uit dat we het aantal halen."

/DOSSIERDe NS