AMSTERDAM - De rechtbank van Parma in Italië betrekt ABN Amro in het juridische onderzoek naar de fraude bij Parmalat. Volgens ex-directeur Fausto Tonna van het in financiële nood verkerende zuivelbedrijf is de Nederlandse bank betrokken bij de dubieuze boekhouding. Dat meldt het Financieele Dagblad donderdagochtend.

Volgens Tonna, die vast zit en drie dagen is ondervraagd, zijn diverse Italiaanse en buitenlandse banken betrokken geweest bij het uitgeven van obligaties en financieringen, terwijl ze konden weten dat Parmalat in financiële problemen verkeerde. In december werd bekend dat bij het zuivelbedrijf 8 miljard euro is verdwenen.

De zwaarste verdachtmakingen zijn gericht op de Italiaanse grootbank Capitalia. Van deze vierde bank van Italië is de ABN Amro de grootste aandeelhouder met 9 procent. Het Financieele Dagblad meldt dat een ingewijde van ABN Amro stelt dat er ongeveer 70 miljoen euro in het failliet gaande zuivelbedrijf is gestoken, maar officieel wil de bank dat niet bevestigen.

Volgens de ABN Amro hebben ze niets fout gedaan. "We begrijpen niet waarom we door Tonna genoemd worden. Het klopt dat we kredieten hebben verstrekt, maar we hebben geen reden te veronderstellen dat iets niet juist is gegaan", aldus een woordvoeder van de bank.