AMSTERDAM - De jaarcijfers van enkele grote bedrijven hebben donderdagochtend niet tot grote bewegingen geleid op de Amsterdamse effectenbeurs. De belangrijkste graadmeter AEX steeg met 3,59 punten naar 497,10 punten, een toename van 0,73 procent.

Bekijk video

Van de bedrijven die met financiële resultaten kwamen, stond alleen ABN Amro op winst. Het bankconcern zag zijn winst - conform de verwachtingen - met ruim 23 procent dalen. Het aandeel steeg met zo'n 2 procent naar 20 euro.

De koersstijging van ABN Amro kwam niet zozeer door de eigen cijfers en vooruitzichten, maar meer door het Zwitserse UBS, dat ,4 procent in koers steeg. Deze bank overtrof met haar jaarcijfers de verwachtingen en gaat eigen aandelen terugkopen. Dat UBS voorzichtig is met zijn prognoses, deerde de beleggers niet.

Unilever en DSM

Unilever en DSM gingen met respectievelijk 1,2 en 1,9 procent naar beneden. Handelaar in kantoorartikelen Buhrmann had donderdag aan het einde van de ochtend zijn koerswinst van woensdag ruim ingeleverd. Buhrmann was hekkensluiter van de AEX-index met een verlies van bijna 5 procent op 12,33 euro. De cijfers van Buhrmann kwamen woensdag voortijdig naar buiten.

Verder is er sprake van een mat beursklimaat. "Unilever en Buhrmann hebben nauwelijks verrassingen opgeleverd. DSM heeft vorig jaar een lager bedrijfsresultaat geboekt, maar dat is verklaarbaar door de economische teruggang. ABN Amro was ook niet echt verrassend", aldus een weinig enthousiaste beursman.

UPC

UPC is met ingang van donderdag uit de AEX-index gehaald. De kabelaar was al naar het strafbankje van de beurs verbannen vanwege de slechte financiële toestand van het bedrijf. Het aandeel stond aan het einde van de ochtend op 0,27 euro. Omdat een stuk UPC nog maar zo weinig waard is, heeft de verdwijning nauwelijks gevolgen voor het gewicht van de hele index.

De andere beurzen in Europa waren net als die van Amsterdam hoger. De Londense effectenbeurs stond na een ochtend handelen op een winst van 0,95 procent. Een vrijwel gelijke winst was er weggelegd voor Frankfurt. Parijs boekte de grootste winst, 1,1 procent.

Euro

De euro stond rond het middaguur op een koers van 0,8710 dollar en was daarmee net zo veel waard als eerder op de dag. Tegenover het pond sterling was de euro met 0,6100 eveneens onveranderd.