AMSTERDAM - Acht Europese banken zijn gezakt voor de stresstest die de Europese banktoezichthouder (EBA) heeft uitgevoerd.

De acht banken hebben te weinig kernkapitaal om een crisis te kunnen doorstaan.

Het gaat om vijf Spaanse banken, twee Griekse en een Oostenrijkse. De vier deelnemende Nederlandse banken, ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank slaagden voor de test.

Als de financiële positie van de banken per 1 januari als uitgangspunt was genomen waren 20 banken gezakt voor de testen. Van de 90 geteste banken zaten 16 banken maar net boven de ondergrens. Dit is een kapitaalratio, of core tier 1 ratio, van 5 procent.

Gezamenlijk hebben de gezakte banken een kapitaaltekort van 2,5 miljard euro. Zij moeten hun kapitaalpositie versterken. De Europese overheden hebben van tevoren afgesproken banken die dat niet op eigen kracht kunnen te helpen.

Aanvullen

De EBA draagt nationale toezichthouders op om ervoor te zorgen dat het kapitaaltekort zo snel mogelijk wordt aangevuld. Maatregelen zijn bijvoorbeeld beperkingen op het uitkeren van dividenden en het terugbrengen van kapitaal op basis van geleend geld.

Volgens de EBA betekenen de uitslagen van de stresstests een "nog nooit eerder vertoonde mate van transparantie" met betrekking tot het vermogen van banken.

De EBA eist een kernkapitaal van minimaal 5 procent. Het gemiddelde bij de 90 getestte banken bedroeg 8,9 procent. Rabobank komt van de Nederlandse banken met 10,8 procent het beste uit de bus, ABN Amro volgt met 9,2 procent. ING's kernkapitaal staat op 8,7 procent, terwijl SNS 7 procent noteert.

De Europese banken hebben hun vermogen sinds 2010 met 100 miljard euro verhoogd, zei EBA-voorzitter Andrea Enria. "Een duidelijke versteviging van hun kapitaalposiitie."

Tevreden

Minister Jan Kees de Jager van Financiën is tevreden met de uitkomst voor de Nederlandse banken van de Europese stresstest.

''Alle Nederlandse banken zijn weer positief uit de test gekomen. Dat is goed nieuws, want de stresstest is verbeterd en er wordt strenger gecontroleerd dan vorig jaar’’, aldus de minister.

''Belangrijk is ook dat nu veel meer details over de positie van individuele banken duidelijk is geworden. Dit maakt de bankensector transparanter voor beleggers.’’

Goed doorstaan

De Nederlandse banken die deelnamen aan de Europese stresstest voor banken hebben die goed doorstaan. Dat is de conclusie van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), liet de centrale bank vrijdag weten.

De gemiddelde core tier 1-ratio van de vier banken kwam eind 2010 uit op 10,6 procent en neemt in de stresstest af tot 9,4 procent. ''De Nederlandse bancaire sector komt daarmee sterk uit de Europese stresstest, ondanks een stevig stress-scenario'', aldus DNB.

In totaal schrijven de Nederlandse banken als gevolg van het scenario 19 miljard euro van hun activa af. De Nederlandse banken blijken het meest gevoelig voor verliezen op de commercieelvastgoedportefeuille.

Worstcasescenario

In het worstcasescenario voor de Nederlandse situatie zijn de commercieelvastgoedprijzen in 2012 met 20 procent gedaald.

De rentes die de Nederlandse banken moeten betalen voor hun financiering, stijgen in het scenario voor alle banken met de helft of meer. ''Ondanks de substantiële impact van het stress-scenario blijven alle vier de banken in het scenario ruim voldoende gekapitaliseerd.''

Nieuwe stap

De Europese Commissie ziet in de uitkomst van de jongste stresstest een nieuwe stap in het herstelproces van de Europese bankensector. De grote meerderheid van de Europese banken is nu veel sterker en beter in staat schokken op te vangen.

Dat stelden de Europese commissarissen Michel Barnier (Interne Markt) en Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

Zij vinden dat de banken die zakten of niet sterk genoeg zijn alle noodzakelijke maatregelen moeten nemen om hun kapitaalpositie te versterken.