SCHIPHOL - Het passagiersaanbod op de luchthaven Schiphol heeft zich het afgelopen jaar slechter ontwikkeld dan bij de directe concurrenten. Het marktaandeel is dan ook licht geslonken, zei Schiphol-topman G. Cerfontaine woensdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de luchthaven.

Schiphol hoopte afgelopen jaar meer dan 40 miljoen passagiers te verwerken, maar het aantal bleef steken op 39,9 miljoen. Dit betekent een daling van 2 procent vergeleken met 2002.

Het marktaandeel van Schiphol onder de tien grootste luchthavens van Europa was in 2002 9,7 procent. Alleen de luchthavens van Londen (Heathrow), Parijs (Charles de Gaulle) en Frankfurt zijn groter. Deze vliegvelden verwerkten tot en met november meer passagiers dan in 2002. Daarom schat Schiphol dat zijn marktaandeel tienden van procentpunten is gedaald.

De economie deed het volgens Cerfontaine in Nederland slechter dan in andere Europese landen. Bovendien had Schiphol te lijden onder de warme zomer, waardoor de vakantieboekingen tegenvielen. Verder hielden de angst voor de dodelijke longziekte SARS en de oorlog in Irak veel passagiers weg van Schiphol.

Schiphol moet volgens Cerfontaine aan de bak om zijn positie te behouden, zeker gezien de overname van KLM door Air France. "We zullen op belangrijke punten beter moeten zijn dan onze belangrijke concurrenten, waaronder Parijs. Dat geldt voor de kwaliteit van primaire diensten en voorzieningen, maar ook voor de havengelden." Schiphol zal dit jaar ongeveer 430 miljoen euro investeren in verbetering van de kwaliteit en uitbreiding van de capaciteit.

Sinds oktober herstelt het reizigersvervoer zich echter weer, stelt Cerfontaine. "We hebben dan ook goede hoop dat het aantal passagiers in 2004 weer een groei te zien zal geven." Hij verwacht dat Schiphol 41,7 miljoen passagiers zal verwerken. Dit betekent een groei van 4,5 procent.

Cerfontaine gaat er bij deze voorspellingen wel vanuit dat er niet opnieuw een SARS-epidemie uitbreekt en dat er geen grote terroristische aanslagen plaatsvinden. In China laait de angst voor een nieuwe SARS-crisis inmiddels weer op. Het Chinese ministerie van Volksgezondheid kondigde maandag maatregelen aan na de bekendmaking dat een man in de provincie Guangdong met het levensgevaarlijke SARS-virus is besmet.