DEN HAAG - Het aantal boekingen voor lastminutereizen trekt flink aan. Door het herfstachtige weer in ons land is de laatste paar weken een run ontstaan op boekingen naar zonnige bestemmingen.

Dat zei een woordvoerster van reisorganisatie TUI Nederland donderdag.

Vooral vakantiebestemmingen in Spanje, Griekenland en Turkije zijn populair. Maar voor reizigers die op koopjes uit zijn, zal er niet veel meer te halen zijn.

''Voor de komende dagen is er namelijk meer vraag dan aanbod'', aldus TUI-directeur Steven van der Heijden. Er wordt wel capaciteit bijgezet, maar dat zijn geen reizen die in de uitverkoop gaan.

Curaçao

Verre bestemmingen zoals Curaçao liggen ook goed in de markt. ''Wij vliegen 7 keer per week naar Curaçao met onze luchtvaartmaatschappij Arke Fly.'' Verder worden vakanties naar Orlando in Florida goed verkocht, aldus marktleider TUI met merken als Arke en Holland International.

Ook D-Reizen ziet meer vraag naar zonnige bestemmingen. ''Opmerkelijk genoeg ook naar een land als Egypte, dat nog niet zo lang geleden een onrustige periode doormaakte'', zegt directeur Steven van Nieuwenhuijzen. Vooral veel gezinnen boeken nu nog een vakantie bij de touroperator.

Boekingen

Volgens TUI ligt het aantal boekingen in de afgelopen twee weken zelfs 50 tot 70 procent boven die van vorig jaar in dezelfde periode. ''Maar dat zegt op zich niet zoveel, want toen hadden we in deze periode nog te maken met het WK voetbal dat het aantal boekingen afremde. Pas daarna zagen we weer een aantrekkende vraag.''

Voor de komende periode zullen de boekingen naar verwachting dan ook weer onder die van vorig jaar uitkomen, denkt Van der Heijden. Voor het totale jaarvolume zal de hausse aan boekingen die we nu zien niet veel verschil maken, meent hij.

De boekingen voor de hele branche lagen tot voor kort achter bij die van vorig jaar. Tot medio juni boekten iets minder mensen een zomervakantie.