HEERLEN - Het chemieconcern DSM heeft in 2001 een bedrijfsresultaat geboekt van 521 miljoen euro, 31 procent minder dan het jaar daarvoor. DSM wijt het lagere resultaat aan de economische teruggang in de tweede helft van het jaar.

Bekijk video

Het concern boekt een record nettowinst van 1,415 miljard euro. Dat bedrag is echter sterk beïnvloed door de verkoop van Energie Beheer Nederland (EBN) en DSM Engineering Plastic Products. Zonder de opbrengst uit deze verkopen zou de nettowinst zijn uitgekomen op miljoen euro, 35 procent minder dan in 2000.

De nettowinst komt daarmee licht onder de verwachting van de analisten. Volgens bestuursvoorzitter Peter Elverding is het resultaat niet bevredigend, maar nauwelijks verrassend gezien de moeilijke economische omstandigheden. "De terugval is binnen redelijke grenzen gebleven", aldus Elverding.

Netto-omzet

De netto-omzet daalde met een procent naar 7,97 miljard euro. In het vierde kwartaal daalde de omzet zelfs met 14 procent.

DSM is voorzichtig bij het vooruitblikken naar de resultaten voor 2002. Het concern geeft geen concrete winstverwachting. Omzet en winstmarges blijven voorlopig nog onder druk staan. In de tweede helft van het jaar verwacht het concern verbetering van de markt. Het eerste kwartaal van 2002 ontwikkelt zich volgens DSM in lijn met het vierde kwartaal van 2001.

Petrochemie

In de komende periode wil DSM af van de petrochemie, omdat de resultaten in deze branche teveel schommelen. Dat was ook nu het geval. Het bedrijfsresultaat in de divisie Polymeren en Industriële chemicaliën viel met 60 procent terug naar 134 miljoen euro.

Bij de fijnchemie, tegenwoordig het paradepaardje van DSM, steeg het bedrijfsresultaat met 15 procent naar 221 miljoen euro. Deze divisie omvat voedsel- en drank ingrediënten en grondstoffen voor de farmaceutische industrie. De omzet lag 18 procent hoger.

De derde pijler van DSM wordt gevormd door de hoogwaardige kunsstoffen. Ook hier ging het DSM niet voor de wind. Het resultaat van de divisie daalde met 28 procent van 144 miljoen euro naar 103 miljoen euro.

DSM wil in 2005 een omzet behalen van 10 miljard euro, waarvan procent moet komen uit de fijnchemie en hoogwaardige kunststoffen. Het concern is dan ook op jacht naar overnamekandidaten die de omzet met 2 miljard euro kunnen doen stijgen.