AMSTERDAM - De Europese Commissie heeft bij haar besluit over ING door De Nederlandsche Bank (DNB) aangeleverde informatie genegeerd.

Een woordvoerder zei dinsdag dat DNB daarom deelneemt in een rechtszaak die ING bij het Europees hof van Justitie heeft aangespannen.

De commissie legde ING in 2009 een pakket maatregelen op, omdat de bank en verzekeraar omvangrijke staatssteun heeft gekregen tijdens de financiële crisis. ING moet grote delen van het concern verkopen en mag niet concurreren op prijs.

Tegen onderdelen van deze beslissing hebben de ING en de Nederlandse Staat beroep aangetekend. Al eerder spanden zij een zaak aan omdat ze het niet eens zijn met de voorwaarden met betrekking tot de staatssteun die de bank ontving tijdens de kredietcrisis.

Gevolgen

De woordvoerder zei dat de centrale bank zijn visie heeft gegeven over de gevolgen die de maatregelen voor de positie van ING zouden hebben. ''Wij vinden dat de Europese Commissie bij het bepalen van maatregelen richting ING geen rekening heeft gehouden met de informatie die wij ter beschikking hebben gesteld.''

In de zaak gaat het DNB er vooral om dat wordt erkend dat de commissie informatie van de toezichthouder moet meewegen. Dit met het oog op eventuele nieuwe steunoperaties. ''Het valt niet uit te sluiten dat er vaker een discussie komt over staatssteun'', aldus de woordvoerder.

Ander pakket

Dit had volgens de woordvoerder kunnen leiden tot "een ander pakket aan maatregelen" voor ING. Deze kwestie speelt ook in andere landen die gedurende de kredietcrisis overheidsgeld in banken hebben gepompt.

In de zaak voor het Europese hof van Justitie lichten de staat, ING en DNB dinsdag hun standpunt toe. Het is nog niet bekend wanneer het vonnis in de zaak wordt geveld.