HAARLEM - Hoofdverdachte Jan van V. uit Heemstede heeft geen spijt van zijn handelen in het vastgoed.

Dat zei hij maandag bij de rechtbank in Haarlem, waar hij terecht staat voor miljoenenverduistering, witwassen en omkoping.

''Als ik zou zeggen dat ik spijt heb, dan zou ik zeventien jaar van mijn leven ontkennen'', aldus Van V. De hoofdverdachte in de zogeheten Klimopzaak wil niet hypocriet overkomen, zei hij bij de rechtbank.

Van V. was ervan overtuigd dat hij als directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling mocht bijverdienen.

Steekpenningen

De Heemstedenaar zei dat hij destijds niet vond dat hij onoirbare dingen deed maar dat hij handelde op een manier die gewoon was in het vastgoed. Steekpenningen waren normaal, onderhands bijverdienen ook.

''Het ging niet stiekem, maar discreet. Anders kon je niet werken in het vastgoed.''

Inmiddels ziet hij wel in dat bepaalde zaken niet goed zijn gegaan. ''Het doel dat iedereen er rijk van moest worden heiligde toen de middelen. Destijds had ik niet het gevoel dat het niet klopte wat ik deed'', aldus Van V.

Puberdochters

Van V. zei dat hij wel spijt heeft van de schade die de strafzaak heeft aangericht voor zijn vrouw en twee puberdochters. ''Zij hebben er heel veel hinder van.''

Ook vertelde hij dat hij als een paria wordt behandeld door mensen uit zijn voormalige sociale netwerk, vooral ook ten gevolge van het boek De Vastgoedfraude, van de journalisten Gerben van der Marel en Vasco van der Boon. ''Ik ben al veroordeeld voordat ik eventueel straf krijg."

Opnieuw

De Heemstedenaar zei dat hij hoopt ooit opnieuw te kunnen beginnen. ''Ik ben en blijf ondernemer. Ik zal me dan meer omringen met juristen.''

Van V. woont nog in het kolossale huis in Heemstede, dat ooit zijn eigendom was en nu onderdeel is van de schikking voor in totaal meer dan 70 miljoen euro met Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds). ''Daar woon ik nu als een soort antikraak, maar het wordt verkocht.''