LONDEN - De Britse premier Tony Blair streeft ernaar in 2007 de euro in zijn land introduceren. Hij wil dat zijn regering zich daartoe in het openbaar verplicht. Dat heeft de Britse krant The Independent woensdag gemeld zonder bronnen te noemen.

Volgens de krant is Blair van plan een referendum over invoering van de euro uit te schrijven kort na een zege van zijn Labour-partij bij de eerstkomende parlementsverkiezingen, die naar verwachting volgend jaar mei of juni worden gehouden. Er zou een plan bij het ministerie van Financiën liggen dat voorziet in het houden van de volksraadpleging vier maanden na het uitschrijven daarvan.

Als de Britten voor invoering van de euro kiezen, zou de munt 24 à dertig maanden later wettig betaalmiddel worden. Dat zou dus nog in 2007 kunnen gebeuren. Tijdens een overgangsperiode van zes maanden kunnen de Britten ook nog het pond sterling gebruiken.

De Britse minister van Financiën, Gordon Brown, voelt er volgens The Independent niets voor openlijk een termijn voor invoering van de euro te noemen. Er zou een compromis uit de bus kunnen komen waarbij Brown en Blair onderling een termijn afspreken en het regeringsbeleid daarop richten.