AMSTERDAM – De Europese centralebankpresident Jean-Claude Trichet vindt dat de EU alvast moet gaan nadenken over een Europees ministerie van Financiën. Dit meldt persbureau Reuters zondag.

“Over de lange termijn kunnen we denken aan een flexibele confederatie die wezenlijk verschilt van de VS, maar waarin we voor het economisch beleid een federale minister en een federaal ministerie hebben”, verklaart Trichet tegenover journalisten in Frankrijk.

Verder verklaart Trichet dat de schuldencrisis niet alleen een Europees probleem is. De problemen met het Amerikaanse schuldplafond en de belastingverhogingen die de VS willen doorvoeren laten zien dat het een globaal probleem is.

De fragiliteit van de staatsfinanciën aan beide kanten van de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat de VS en de EU niet in staat zullen zijn de bancaire sector nog een keer te redden met staatssteun. Het is volgens de vertrekkend president dus van belang om nu goeie wetgeving te creëren.

Schaduwbanksector

“We kunnen niet nog een keer aan beide zijden van de Oceaan 27 procent van het bnp ophoesten om een val van de financiële sector te voorkomen”, aldus Trichet.

Voor de grotere systeembanken is inmiddels regulering onderweg, maar er moet nog werk worden gemaakt van de regulering van de schaduwbanksector.

Hieronder vallen onder meer bedrijven en organisaties die niet als een bank worden beschouwd, maar wel bancaire activiteiten ontplooien. Hierdoor heeft de toezichthouder minder zicht op de activiteiten van deze bedrijven.