'IJsland kan weer voor zichzelf zorgen'

AMSTERDAM – De IJslandse economie krabbelt op uit het gat waar het inviel na het instorten van het bancaire systeem van het eiland.

Dit verklaart Mar Gudmundsson, president van de IJslandse centrale bank, zaterdag tegenover The Wall Street Journal.

De IJslandse economie is inmiddels weer onder controle volgens de centralebankier. De IJslandse valuta is onder controle, de inflatie is gestopt en het renteniveau is gedaald van een hoogtepunt van 18 procent naar 4,25 procent.

"We zijn terug", verklaart Gudmundsson. Volgens hem kan IJsland inmiddels weer voor zichzelf zorgen. Vorige maand ging IJsland weer terug naar de financiële markten om voor de eerste keer sinds de crisis weer geld te lenen.

Toch heeft het kleine eiland nog een lange weg te gaan. De werkloosheid ligt op 7,8 procent, vergeleken met een niveau van 2 procent van voor de crisis.

Griekse schuldencrisis

Verder ligt het gevaar op hoge inflatie op de loer. Dit is een van de grootste zorgen voor de IJslandse centralebankpresident. "Onze metingen van inflatie liggen ver boven de doelstelling."

Ook kijken IJslandse beleidsmakers nieuwsgierig naar de uitkomsten van de Griekse schuldencrisis. IJsland wilde altijd graag lid worden van de EU en de eurozone, maar dit verlangen vermindert steeds meer.

"Lid zijn van de eurozone zorgt voor een stabielere economie, maar er zitten nog ontwerpfouten in het systeem die de Griekse schuldencrisis boven water hebben gebracht", aldus Gudmundsson.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie