Boete voor bedrijf Berlusconi valt lager uit

MILAAN - Fininvest, het moederconcern van de talloze ondernemingen van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, is in hoger beroep veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 560 miljoen euro aan het rivaliserende conglomeraat CIR.

De boete werd door het gerechtshof in Milaan opgelegd in verband met de omkoping van een rechter in een bedrijfsovername begin jaren 90.

Een lagere rechtbank had in 2009 nog bepaald dat Fininvest, dat onder leiding staat van Berlusconi's oudste dochter Marina, een schadevergoeding van 750 miljoen euro diende te betalen aan CIR.

De zaak draait om een uitspraak in 1991 waardoor Fininvest de mogelijkheid kreeg om een controlerend belang te nemen in de uitgeverij Mondadori. CIR, in handen van Berlusconi's aartsrivaal Carlo de Benetti, beet daardoor in het stof.

Celstraf

In 2007 werd de voormalige advocaat van Berlusconi al schuldig bevonden aan omkoping van een rechter om in het voordeel van Fininvest te beslissen. Hij kreeg celstraf opgelegd. De rechter werd ook veroordeeld.

Het vonnis dat zaterdag naar buiten werd gebracht, betekent een nieuwe tegenslag voor Berlusconi. Hij is verdachte in een aantal processen, onder meer rond het seksschandaal waarbij hij een minderjarige zou hebben aangezet tot prostitutie.

Nul

Deze week kreeg hij nog nul op het rekest toen hij op het laatste moment een omstreden wetsvoorstel, dat voorzag in een blokkade op hoge boetes voor bedrijven, probeerde toe te voegen aan een bezuinigingsplan.

Berlusconi trok het voorstel in na hevige kritiek van de oppositie en kritische media, die oordeelden dat de premier probeerde Fininvest te beschermen tegen de boete die een paar dagen later alsnog werd opgelegd door het gerechtshof in Milaan.

Geen premier

Berlusconi (74) heeft vrijdag gezegd dat hij geen kandidaat is om president van Italië te worden. Hij herhaalde ook dat hij geen premier meer wil worden bij de verkiezingen in 2013. Berlusconi opperde minister van Justitie Angelino Alfano (40) als kandidaat-premier voor zijn partij.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie