DEN HAAG - Een stichting van gedupeerde huizenbezitters daagt woensdag Avéro Achmea voor de rechter omdat de verzekeraar rammelende hypotheken heeft aangeboden. Avéro zou hypotheken hebben verkocht waarbij klanten de overwaarde op hun huis in een schimmige belegging moesten steken. Het is de eerste keer dat gedupeerden in deze kwestie hun geld bij de rechter terugeisen.

Het beleggingsproduct Triple Plus beloofde investeerders een gegarandeerd rendement van bijna 6 procent. Als genoeg beleggers geld staken in het product zou het rendement nog hoger uitpakken, aldus de bedenkers van Triple Plus. Een soortgelijke belegging werd ook onder de naam Plentium aangeboden.

Zwitserland

Beleggers in deze producten hebben nooit iets teruggezien van hun geld. De inleg voor de constructies is vrijwel zeker weggesluisd naar rekeningen in Zwitserland en Florida in de Verenigde Staten. Daar zijn grote sommen geld uit het zicht verdwenen.

De oprichters van Triple Plus zetten in Nederland ook een hypotheekconstructie op waarbij klanten verplicht werden geld in het beleggingsproduct te steken. Avéro Achmea bracht deze hypotheekcombinatie mede aan de man. De investering in Triple Plus zou ervoor zorgen dat de hypotheeklasten van klanten uiteindelijk lager zouden uitvallen.

Ton

De Stichting Benadeelden Triple Plus en Plentium Trust eist woensdag voor de rechtbank in Den Haag in een kort geding de inleg terug voor een gedupeerd echtpaar. Het tweetal stopte 100.000 gulden in de schimmige belegging en heeft daar nooit iets van teruggezien. De stichting houdt Avéro verantwoordelijk voor de schade.