ROTTERDAM - Unilever heeft over het afgelopen jaar een nettowinst behaald van 1,85 miljard euro, een stijging van 66 procent. De omzet steeg 11 procent tot 53,4 miljard euro. Dat blijkt uit voorlopige jaarcijfers die het levensmiddelenconcern donderdag heeft gepubliceerd.

Bekijk video

De stijging van de omzet is grotendeels toe te schrijven aan de overname van het Amerikaanse Bestfoods in oktober 2000. De autonome omzet nam toe met 4 procent. Zonder bijzondere posten en afschrijving van de goodwill steeg de winst met 12 procent. Dat was aan de bovenkant van de verwachtingen.

Ook voor dit jaar voorspelt het concern een winstgroei voor bijzondere posten van net boven de procent. De winst per aandeel kwam over het gehele jaar uit op ,84 euro.

Unilever zag in het vierde kwartaal de omzet met 1 procent dalen tot 13,39 miljard euro. Dat komt doordat het concern een aantal dochterondernemingen heeft afgestoten. De nettowinst schoot in de laatste drie maanden met 123 procent omhoog tot 228 miljoen euro. In dat kwartaal presteerde het concern zelfs iets beter dan analisten vooraf hadden voorspeld.

Reorganisatie op schema

Unilever zegt op schema te liggen met de reorganisatie 'Weg naar Groei'. Het concern wil het aantal merken terugdringen tot vierhonderd. Deze leidende merken, zoals Omo, Becel en Dove, zagen een omzetgroei van 5,3 procent. Zij zijn inmiddels goed voor 84 procent van de activiteiten.

De onderneming heeft naar eigen zeggen vooruitgang geboekt met de integratie van het in oktober 2000 overgenomen Bestfoods. Unilever haalt de verwachte synergievoordelen sneller dan gepland. Dat geldt ook voor de overgenomen ketens Slim Fast, Ben & Jerry's en Amora Maille.

De brutowinstmarge steeg van 12 procent in 2000 naar 13,9 procent afgelopen jaar. Het concern streeft naar een winstmarge van minimaal 16 procent in 2004. De besparingen haalt Unilever uit de lopende reorganisaties en ook uit lagere uitgaven aan advertenties, vooral in het vierde kwartaal.

Bestfoods

In Nederland vocht Unilever zich terug. Door de introductie van de merken van Bestfoods groeide hier de omzet met 16 procent. Ook zonder Bestfoods was de omzetgroei in Nederland met ruim 7 procent beter dan het gemiddelde van het hele concern. In Europa bedroeg de autonome omzetgroei 4 procent.

Noord-Amerika bleef achter. Door de overname van Bestfoods nam de omzet weliswaar toe met 16 procent, maar zonder dit effect groeide de verkoop hier met maar 2 procent. In Afrika, het Midden-Oosten en Turkije was de omzetgroei beter dan gemiddeld. Ook Azië droeg sterk bij aan de afzetstijging.