UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen eisen 800.000 euro van de spoorbeheerder ProRail. Dit bedrijf betaalt al sinds medio 2002 niet meer voor aanpassingen die de NS in opdracht van ProRail in de dienstregeling van alle treinen doorvoert.

Dat heeft een woordvoerder van de spoorwegen dinsdag gezegd.De NS beheert het computersysteem dat bepaalt waar en wanneer de treinen op het Nederlands spoornet rijden. Kleinere spoorvervoerders als ACTS en ShortLines geven via ProRail door aan de NS wanneer zij extra treinen willen laten rijden. Hiervoor moeten ze wel een vergoeding betalen aan de spoorbeheerder, die dit bedrag vervolgens aan de NS geeft.

Over wie precies wat moet afdragen bestaat echter grote onduidelijkheid. De kleine transporteurs weigeren dan ook te betalen voor aanpassingen in de dienstregeling.

Wegens dit financiële conflict weigert de NS inmiddels om extra treinen van onder meer ShortLines en ACTS in te voeren. De reguliere treinen, die al wel in de dienstregeling zijn verwerkt, kunnen gewoon rijden. Een woordvoerder van ACTS liet weten nog geen opdrachten te hebben misgelopen.