ECB geeft Portugal meer lucht

FRANKFURT - De Europese Centrale bank (ECB) versoepelt tot nader order de eisen die worden gesteld aan Portugees staatspapier. Dat liet ECB-president Jean-Claude Trichet donderdag weten.

Dit betekent dat Portugese staatsleningen ook bij een verdere afwaardering door kredietbeoordelaars voorlopig kunnen worden gebruikt als onderpand voor leningen bij de ECB.

Eerder deze week verlaagde kredietbureau Moody's de rating van Portugal tot 'junk'. De ECB mag obligaties met zo'n lage waardering normaal gesproken niet accepteren als onderpand.

De ECB maakte eerder dezelfde uitzondering voor de schulden van Griekenland en Ierland.

Herstructurering

De centrale bank blijft fel gekant tegen elke vorm van herstructurering van de Griekse schuld die door kredietbeoordelaars als een wanbetaling wordt opgevat, benadrukte Trichet. ''We zijn tegen een credit event'', aldus de centralebankpresident.

De ECB bemoeit zich volgens Trichet niet met de pogingen om private investeerders een bijdrage te laten leveren aan nieuwe financiële hulp voor Griekenland. De centrale bank blijft echter tegen elke vorm van dwang, bleek uit zijn toelichting.

''Ons standpunt is niet veranderd'', stelde hij.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie