Meerderheid ondernemers start drie of meer bedrijven

AMSTERDAM - Zes op de tien ondernemers starten drie of meer bedrijven. Bij 20 procent gaat het om zes of meer bedrijven, terwijl 10 procent zelfs meer dan tien bedrijven opricht.

Dat blijkt donderdag uit een rapport van Ernst & Young. Als ondernemers zich op een nieuw bedrijf storten, houden ze wel vaak een band met de vorige onderneming.

Zo houdt 45 procent in elk van de eerdere ondernemingen een bepaalde mate van eigendom en 28 procent houdt een aandeel in een deel ervan.

Werknemer

Bijna 60 procent is voorafgaand aan het ondernemerschap werkzaam geweest in het bedrijfsleven. Daarvan vindt een derde dat die eerdere carrière als werknemer van groot belang is geweest voor hun latere succes. Andere factoren die een voorname rol spelen, zijn een goede opleiding, mentoren en familie. Investeerders en vrienden bungelen onderaan de lijst.

Veel van de ondernemers hebben al op jonge leeftijd een eigen bedrijf opgericht. Zo was tien procent onder de 20 en nog eens 45 procent onder de 30. Twee procent start nog na zijn vijftigste zijn eerste onderneming.

Van de ondervraagden meldt 60 procent tijdens hun ondernemerschap tegen belemmeringen aan te lopen. Financiering wordt het meest genoemd als hindernis voor groei. Daarnaast ondervinden ze problemen met het aantrekken van geschikte medewerkers en het aan boord houden van kennis.

Visie

Ondernemers blijken vaak over een gemeenschappelijke combinatie van gedrag en houdingen te beschikken. Zelf beschouwen ze ‘het hebben van visie’, passie en 'drive' als de belangrijkste kenmerken. Flexibiliteit, gerichtheid op kwaliteit en loyaliteit worden veel lager aangeslagen.

Grofweg zijn er drie categorieën ondernemerschap te onderscheiden, namelijk ‘groeien en verkopen’, ’groeien en vermoorden’ en ‘groeien en groeien’. In de eerste categorie vallen de zogenoemde serie-ondernemers, die een bedrijf tot bloei brengen en vervolgens van de hand doen.

De tweede groep wordt gevormd door ondernemers die de controle niet uit handen kunnen geven en hierdoor kopje onder gaan. De laatste categorie bestaat uit ondernemers die een bedrijf weten uit te bouwen en zelf de touwtjes in handen houden.

Het onderzoek is uitgevoerd over 685 ondernemers van over de hele wereld.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie