ECB verhoogt rente naar 1,5 procent

FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente in de eurozone met een kwart procentpunt verhoogd naar 1,5 procent. De ECB hoopt daarmee de inflatie in de eurolanden te temperen.

De tweede renteverhoging van de ECB dit jaar kwam niet als een verrassing. ECB-president Jean-Claude Trichet liet na de eerste verhoging in april duidelijk doorschemeren dat de rente later in het jaar verder omhoog zou gaan vanwege de oplopende inflatie.

De inflatie in de eurozone bedroeg in juni gemiddeld 2,7 procent. De ECB streeft ernaar de geldontwaarding te beperken tot maximaal 2 procent.

De ECB blijft onderwijl scherp letten op de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone. Dat zei ECB-president Jean-Claude Trichet donderdag in een toelichting op de renteverhoging.

Verdere verhoging

Trichet gebruikte in zijn toelichting dezelfde formulering als na de vorige renteverhoging in april. Daarmee leek hij te hinten op een verdere verhoging van de rente later in het jaar.

De inflatie blijft de komende maanden duidelijk hoger dan het door de ECB nagestreefde percentage van 2 procent, voorspelde Trichet.

Economen verwachten dat de ECB de rente in het laatste kwartaal van dit jaar opnieuw met een kwart procentpunt verhoogt, tot 1,75 procent. Trichet, die eind oktober zijn functie bij de ECB neerlegt, benadrukte echter dat de centrale bank zich nog nergens op heeft vastgelegd.

Lees meer over:
ecb

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie