AMSTERDAM - ABN Amro heeft zijn winst vorig jaar flink zien teruglopen. De bank kwam over 2001 uit op een winst van 2,36 miljard euro, 23,7 procent lager dan het jaar ervoor.

Bekijk video

Het resultaat ligt net boven de verwachting die ABN Amro in oktober uitsprak. In de destijds uitgegeven winstwaarschuwing gaf de bank aan uit te komen op een winst van 2,3 miljard euro.

De nettowinst kwam uit op 3,23 miljard euro. Dat cijfer wordt sterk beïnvloed door de opbrengst uit verkoop van de European American Bank in New York.

11 september

De resultaten stonden in 2001 sterk onder druk als gevolg van de teruglopende economie. De nasleep van de aanslagen op 11 september en de crises bij enkele bedrijven (Enron) en staten (Argentinië) duwden de winstcijfers nog verder naar beneden.

De effecten van de haperende economie zijn vooral terug te zien in de zakenbankactiviteiten van ABN Amro. Wereldwijd gingen minder bedrijven naar de beurs en waren er minder aandelenemissies door bedrijven met een beursnotering. De nettowinst bij 'wholesale banking' liep maar liefst 77 procent terug tot 187 miljoen euro.

'Bad loans'

De naweeëen van de aanslagen in de VS brachten internationaal veel bedrijven in nood. Zo bezorgde het faillissement van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair ABN Amro een behoorlijke strop, omdat de bank verleende kredieten niet kreeg terugbetaald.

Dergelijke 'bad loans' bezorgden de bank ook bij het ten onder gegane Enron en in Argentinië fikse tegenvallers. De stroppenpot van ABN Amro nam in 2001 met 144 procent toe tot iets meer dan 1,4 miljard euro.

Reorganisatie

ABN Amro zegt al te profiteren van de omvangrijke kostenbeheersingsoperatie die de bank afgelopen jaar is begonnen. De wereldwijde ingreep, die in Nederland leidt tot het vertrek van bijna 6700 medewerkers, kostte de bank in 2001 582 miljoen euro.

Omdat in ons land meer mensen van de aangeboden vrijwillige vertrekregeling gebruik maken, moet ABN Amro dit jaar 147 miljoen euro extra voor de operatie uittrekken.

Somber

ABN Amro is niet erg optimistisch over de komende maanden. "Voor het einde van dit jaar verwachten wij geen economisch herstel van betekenis. De moeilijke marktomstandigheden in de tweede helft van 2001 zullen naar verwachting in 2002 voortduren."

De bank rekent op een lager resultaat over de eerste helft van dit jaar dan over dezelfde periode in 2001. Ook denkt de bank in 2002 nog meer aan voorzieningen kwijt te zijn dan afgelopen jaar.