'Vrijwillige bijdrage banken niet reëel'

DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) denkt dat het niet reëel is om te verwachten dat banken vrijwillig willen meedoen aan een Grieks reddingsplan.

Dat zegt hij donderdag in het Financieele Dagblad.

De Jager negeert daarmee de dreiging van kredietbeoordelaars dat bankensteun kan leiden tot de conclusie dat Griekenland niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, en dus een 'wanbetaler' is.

''Ik denk dat we moeten accepteren dat een vrijwillige bijdrage niet reëel is. Als een verplichte bijdrage van de banken leidt tot een kortstondig en geïsoleerd rating event (een verdere verlaging van de kredietbeoordeling, red.), dan is dat niet zo erg omdat Griekenland nu toch niet op de markt zit en voorlopig ook niet zal zitten.''

Harde eis

Voor De Jager is een substantiële bijdrage van de private sector een harde eis voor een nieuw steunpakket voor het noodlijdende Griekenland. Hij vindt daarbij de omvang van groter belang dan de manier waarop de bijdrage tot stand komt. Onduidelijk is nog aan wat voor mogelijkheden hij denkt.

Eind vorige maand stemde het parlement van het noodlijdende Griekenland in met een omstreden bezuinigingsplan. Daarmee werd voldaan aan de voorwaarde om een lening van 12 miljard te krijgen van Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Steunfonds

De banken moeten bijspringen bij het opzetten van een extra steunfonds voor Griekenland ter waarde van 85 miljard euro. De voorwaarden hiervoor lijken te wijzen op een 'default', een faillissement van Griekenland, zo waarschuwde kredietbeoordelaar S&P's deze week.

Een aantal centrale bankiers waarschuwt voor onrust op de financiële markten, maar De Jager is "niet bang" voor verdere afwaardering van Griekse schulden.

Banken vrezen dat een wanbetaling leidt tot de verplichting om Griekse obligaties te waarderen naar marktwaarde, waardoor flinke bedragen moeten worden afgeschreven.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie