'ECB verhoogt rente'

AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt donderdag naar verwachting voor de tweede keer dit jaar de rente. Economen rekenen erop dat het belangrijkste rentetarief in de eurozone met een kwart procentpunt omhooggaat tot 1,5 procent.

Met de hogere rente wil de ECB de stijging van de inflatie beperken. De inflatie bedroeg in de landen waar met de euro wordt betaald, in juni gemiddeld 2,7 procent.

De ECB mikt op een stijging van het gemiddelde prijsniveau van ongeveer 2 procent. In april verhoogde de ECB de rente voor het eerst sinds juli 2008. Tijdens de recessie werd de rente verlaagd tot het historisch lage niveau van 1 procent om de Europese economie te stimuleren.

Naast het rentebesluit wordt vooral uitgekeken naar uitspraken van ECB-president Jean-Claude Trichet over de opzet van nieuwe financiële steun aan Griekenland. Onder meer Duitsland en Nederland dringen aan op een bijdrage van private investeerders. De ECB vreest echter dat dit de Europese financiële sector in grote problemen kan brengen.

Lees meer over:
ECB
Tip de redactie