UTRECHT - De personeelsdirecteur van NS Reizigers Han Noten vertrekt per 1 maart bij het spoorbedrijf. Dat heeft hij dinsdag in een brief aan het personeel laten weten.

Noten (1958) trad in de zomer van 2001 aan. De oud-bestuurder van het FNV kwam op het moment dat het personeel flink morde over het gewraakte rondje om de kerk. Dat plan werd later van tafel geveegd.

Eerste Kamer

Inmiddels heeft Noten zijn belangrijkste doelen bereikt, schrijft Noten. Zo heeft de directeur voor het rijdend personeel een werkgelegenheidsplan tot 2010 ingevoerd. Noten maakt tijd vrij voor langdurig verlof en zijn werk als fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer.

Noten heeft overwogen om langer te blijven. Door een reorganisatie van het personeelsbeleid had hij echter nog jaren in plaats van enkele maanden moeten blijven. Ook zou hij op grotere afstand van de werkvloer komen. "Dat trekt me niet", schrijft hij het personeel.

Te vroeg

"Eigenlijk is het vertrek te vroeg", aldus Noten in een toelichting. "Het zou beter voor de continuïteit zijn geweest als ik de geplande drie tot vier jaar had uitgediend. Maar deze situatie deed zich voor", verwees hij naar de reorganisatie. Noten had wel een andere functie binnen de NS gewild, maar vond dat zelf niet opportuun na deze beladen baan. "Je bent zo verbonden met het conflict."

'Hardere koers'

FNV Bondgenoten is bang dat het spoorbedrijf na vertrek van Noten 'een hardere koers gaat varen' in het personeelsbeleid. "Hij is in onze ogen toch de man geweest, die met veel creativiteit het conflict over het zogeheten rondje om de kerk heeft weten op te lossen", aldus bestuurder A. van den Berg van de bond.

"Ook is hij de man van de werkzekerheidsgarantie", stelt Van den Berg. Volgens de vakbondsbestuurder heeft NS-topman A. Veenman toegezegd dat 'Notens woord ook zijn woord is'. Ook Noten zelf zei dat de afspraken die hij heeft gemaakt door NS zullen worden nageleefd. "Anders heeft het bedrijf een groot probleem", aldus Noten. De bonden en Veenman praten over drie weken over de toekomst van het sociale beleid en het eerder aangekondigde verlies aan arbeidsplaatsen binnen het bedrijf.

Versnipperd

NS wil een centrale aanpak van het personeelsbeleid. Het bedrijf wil een CAO voor alle werknemers invoeren. Ook komt er één verantwoordelijke voor personeelszaken bij de holding. De directeuren en hoofden van personeelszaken van de diverse werkmaatschappijen werkten te vaak versnipperd langs elkaar heen, aldus Noten.

NS stelt geen directe vervanger aan. Het concern denkt nog na wie de centrale verantwoordelijke voor het personeel wordt.

Noten werkte van 1985 tot 1995 voor de FNV, eerst voor de Industriebond en later voor de Dienstenbond. Daarna maakte hij de overstap naar het bedrijfsleven, waar hij voor verzekeringsbedrijf Achmea en uitzendbedrijf Start heeft gewerkt. Sinds juni 2003 zit hij voor de PvdA in de Eerste Kamer. In november werd hij gekozen tot voorzitter van de fractie.

Wat Noten na de NS gaat doen, weet hij zelf nog niet. "Over anderhalf jaar zit ik in de financiële problemen."