AMSTERDAM - Het aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt is afgelopen jaar tot 'ongekende hoogte gestegen'. Eind 2003 stond er ruim 5 miljoen vierkante meter kantoorruimte te huur. In het gehele jaar betrokken nieuwe huurders slechts 1,4 miljoen vierkante meter kantoor.

Dat blijkt uit cijfers die bedrijfsmakelaar DTZ Zadelhoff dinsdag heeft gepresenteerd. Volgens de makelaar zal de kantorenmarkt er ook de komende jaren niet best bijliggen. In het meest gunstige geval leeft de vraag naar nieuwe kantoorruimte eind volgend jaar wat op, verwacht Zadelhoff.

"Nu is het enige positieve geluid dat er sinds een halfjaar niet veel meer kantoren worden bijgebouwd", aldus B. Gerritse, directeur onderzoek bij de bedrijfsmakelaar.

Verhuisronde overheid

De makelaars zullen in 2004 naar verwachting niet meer kantoorruimte verhuren dan afgelopen jaar. In 2003 werd de verhuur voornamelijk opgestuwd door een verhuisronde bij de overheid. "Maar ik denk dat ze daar nu wel klaar mee zijn", zei Gerritse. "Het is nog niet helemaal duidelijk waar de vraag de komende tijd vandaan moet komen." Zadelhoff denkt dat nieuwe huurders vooral opduiken in de zakelijke dienstverlening en de ICT-hoek.

Vooralsnog komen de ICT-bedrijven echter nog niet van hun plek. "Je moet stilzitten als je geschoren wordt. En dat doen die ondernemingen nu ook."