Flinke exitpremies voor ziekenhuisbestuurders

RIJSWIJK - Ziekenhuizen betalen ondanks alle bezuinigingen in de zorg nog steeds met grote regelmaat flinke vertrekpremies aan vertrekkende bestuurders.

Dat blijkt uit een inventarisatie waar het vakblad Medisch Contact woensdag over bericht.

Medisch Contact analyseerde de afkoopsommen in de jaarverslagen die de 91 Nederlandse ziekenhuizen onlangs afgaven bij het ministerie van Volksgezondheid. In 2010 kregen tenminste twaalf ziekenhuisbestuurders een flinke afkoopsom bij hun vertrek.

De bedragen variëren van een ton tot ruim een half miljoen. Samen zijn de vertrokken bestuurders goed voor in totaal 4 miljoen euro aan premies. De afzonderlijke bedragen komen volgens Medisch Contact voor het grootste deel uit boven de norm van maximaal één jaarsalaris.

Deze staat in de beloningscode voor zorgbestuurders die sinds 2009 wordt gehanteerd door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisdirecteuren (NVZD) en de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen (NVTZ).

Doorbetalen salaris

Volgens het vakblad is het opvallend dat in lang niet alle gevallen sprake blijkt van optimale transparantie rond de vertrekregelingen. Zo kiezen ziekenhuizen geregeld voor het doorbetalen van het reguliere salaris aan een ex-bestuurder.

De afkoopsom, of een deel daarvan, wordt dan niet gerangschikt onder het standaardkopje ‘ontslagvergoeding’, en valt zo minder op.

Spijkenisse

De grootste afkoopsom (527.000 euro) ging naar een bestuurder van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. De andere ziekenhuizen die de top 3 completeren, zijn het Medisch Centrum Alkmaar en De Tjongerschans in Heerenveen.

Medisch Contact stelde ook een lijstje samen van de afkoopsommen die ziekenhuizen aan niet-bestuurders betaalden. Boven aan die lijst staat de medisch specialist die vorig jaar met een ontslagvergoeding van 626.000 euro afscheid nam van het Amsterdamse OLVG.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie