AMSTERDAM - Het vertrouwen in de huizenmarkt zit in de lift sinds bekend is dat de overdrachtsbelasting tijdelijk wordt verlaagd.

Dat meldt Eenvandaag op basis van een peiling onder vijftienduizend mensen. Vorige week dacht 15 procent dat de woningmarkt binnen een halfjaar weer op gang komt, deze week heeft 33 procent er fiducie in.

Het kabinet besloot vrijdag de overdrachtsbelasting een jaar lang van zes naar twee procent te verlagen. De belasting moet worden betaald over de koopsom van een woning en loopt al snel in de tienduizenden euro's. De maatregel is bedoeld om de woningmarkt uit het slop te trekken.

Vooral mensen die nu zelf actief zijn op de woningmarkt als koper of verkoper zien brood in de maatregel. Van de kopers denkt 55 procent dat de maatregel voor een flinke impuls zal zorgen en van de verkopers 52 procent.

Over de streep

Van tweeduizend ondervraagden die vorige week nog zeiden te wachten met het kopen van een woning, zegt een op de zeven door de maatregel over de streep te worden getrokken. Het gaat dan vooral om mensen die al een huis bezitten en minder om starters.

Bijna de helft van de ondervraagden denkt overigens dat er niet veel zal veranderen door de ingreep van het kabinet. Dertien procent denkt zelfs dat de situatie zal verslechteren.