'Illegaal huishoudelijk personeel uitgebuit'

WENEN - Illegale immigranten die in huishoudens in de Europese Unie werken worden vaak uitgebuit, mishandeld en misbruikt. Het Bureau voor Grondrechten van de EU noemt hun levensomstandigheden in een dinsdag gepresenteerd rapport 'huiveringwekkend'.

De dienst, die in Wenen zetelt, ondervroeg 72 illegalen in tien verschillende EU-landen. Omdat illegaal huishoudelijk personeel niet de hulp van de politie durft in te roepen loopt het 'een groter gevaar uitgebuit of zelfs seksueel misbruikt te worden'.

Het Bureau voor Grondrechten beveelt de EU aan vaker huishoudens te doorzoeken om uitbuiting van illegalen vast te stellen. Ook moeten landen die om huishoudelijk personeel zitten immigratieregels versoepelen zodat de vacatures door legale werknemers worden vervuld.

Ook verdienen vakbonden en organisaties die illegalen juridische bijstand verlenen volgens de EU-dienst steun.

Het rapport citeert anonieme slachtoffers die door hun werkgevers tot seks werden gedwongen of door lichamelijke en psychische uitputting ernstig ziek zijn geraakt. Ze verdienen doorgaans een schijntje. Een Zuid-Amerikaanse die twintig uur per dag in een Belgisch huishouden zwoegde kreeg van haar exploitant te horen dat ze zich gelukkig mocht prijzen. "Ik geef je te eten, een dak boven je hoofd, en betaal je bovendien."
 

Lees meer over:
Tip de redactie