'Personeel supermarkten wil niet op zondag werken'

AMSTERDAM – Het personeel van supermarkten wil niet op zondag werken. Gemeenten moeten bij het afgeven van een vergunning aan de supers om op zondag open te gaan, dan ook het belang van werknemers in de gaten houden.

Dit roept de CNV Vakcentrale dinsdag op in reactie op het nieuws dat supermarkten de strijd aangaan om op zondag open te kunnen en steeds vaker naar de rechter stappen voor een vergunning.

Het personeel mag volgens de vakbond niet verplicht worden om op zondag te werken, maar in de praktijk blijkt volgens eigen onderzoek van de vakbond dat vier op de tien werknemers niet vrijwillig op die dag werkt.

“In de CAO’s staat wel dat het op basis van vrijwilligheid is, maar hoe handhaaf je dat dan?”, zo stelt Maurice Limmen, vicevoorzitter van de CNV.

Flexibilisering

Volgens Limmen is door de flexibilisering van de arbeidsmarkt veel personeel zonder vast contract bovendien niet in de positie om nee te zeggen. “Dat is voor de mensen met een vast contract zelfs moeilijk."

"Voor ons geldt bovendien dat dit een hellend vlak is. Nu hebben we het nog over het personeel in supermarkten, zometeen over de mensen die in een kantoor werken."

Mensen doen steeds vaker op zondag boodschappen, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau Levensmiddelen. Voor elke vijftienduizend inwoners mogen gemeenten één zondagopenstelling toestaan. In toeristische gebieden mogen wel meerdere supermarkten elke zondag open. Tegen deze regelgeving deden de supermarkten dinsdag dan ook een oproep.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie