Poolse corruptie was bekend bij Philips Nederland

AMSTERDAM - Het Europese hoofdkantoor van Philips Healthcare in Best trad ondanks duidelijke signalen niet op tegen corrupte medewerkers in Polen, zo blijkt uit documenten waar het Financieele Dagblad over beschikt.

Justitie in Polen verdenkt het elektronicaconcern van het systematisch omkopen van bijna 20 ziekenhuisdirecteuren. Uit de documenten blijkt dat openbare aanbestedingen zo werden beïnvloed dat Philips hoogstwaarschijnlijk met de opdrachten aan de haal zou gaan.

Het Financieele Dagblad citeert een bericht van een Poolse accountmanager die schrijft dat er een grote kans is dat Philips een project binnen zal halen. "We hebben de tenderspecificaties het hele jaar voorgekookt", schrijft hij in een brief aan het Nederlandse hoofdkantoor.

Levertijden

In Nederlands reageert men vervolgens niet op de corruptie, maar is er vooral ergernis over de "belachelijke levertijden". Het bedrijf moet immers al orders inboeken voordat de aanbesteding officieel is geopend.

Het proces in Polen tegen drie voormalige Philips-medewerkers startte eind vorige maand. Het bedrijf zelf staat niet terecht, maar loopt wel het risico dat de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC een veroordeling voor corruptie aangrijpt voor een boete in de VS.

Lees meer over:
Tip de redactie