AMSTERDAM - Het handelshuis Buhrmann heeft in 2001 een scherpe winstval voor de kiezen gekregen. De nettowinst kwam uit op miljoen euro tegen 221 miljoen euro in 2000.

De omzet groeide wel, netto met 8 procent tot 10,4 miljard euro. De omzetgroei komt uit acquisities. Zonder die overnames en zonder het effect van valutaschommelingen lag de omzet op hetzelfde niveau van 2000. Dit heeft het bedrijf, dat handelt in kantoorartikelen, woensdagavond bekendgemaakt.

Buhrmann zou de cijfers eigenlijk donderdagochtend voorbeurs naar buiten brengen, maar door een 'technische storing' lekten ze voortijdig uit. Het handelshuis was woensdag de grootste stijger in de AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs. Vooral in het laatste half uur voor sluiting van de beurs ging de koers rap omhoog.

Volgens een woordvoerder van Buhrmann is er "geen enkele reden om voorkennis te veronderstellen". Hij zei dat de koersstijging - het aandeel sloot uiteindelijk 10,57 procent hoger - mogelijk te maken heeft met de eerder bekendgemaakte resultaten van de Amerikaanse branchegenoot Office Depot. Die waren beter dan verwacht.

39 procent lager

De nettowinst uit gewone bedrijfuitoefening vóór afschrijving van goodwill bedroeg over 2001 162 miljoen euro. Dit resultaat ligt procent lager dan in het voorgaande jaar.

De winst per aandeel kwam uit op 1,02 euro tegen 2,10 euro in . Dit komt vrijwel overeen met hetgeen analisten in doorsnee verwachtten. Het bedrijf had zelf bij de laatste winstwaarschuwing al een bandbreedte van 0,90 euro tot 1,10 euro aangegeven.

Eerste kwartaal

Buhrmann waarschuwt dat de winst per aandeel in het eerste kwartaal van 2002 lager zal uitvallen. Toch handhaaft het concern de verwachting dat de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening vóór afschrijving van goodwill over het hele jaar hoger uitkomt dan in 2001.

Het handelshuis had vorig jaar zwaar te lijden van de economische teruggang. Vooral in de Verenigde Staten waar Buhrmann ongeveer de helft van zijn totale omzet draait.

Verklaring

Bestuursvoorzitter F. Koffrie spreekt in een verklaring van "teleurstellende resultaten voor Buhrmann en onze aandeelhouders". Hij wijst erop dat het bedrijf ondanks een sterke teruggang van de activiteiten "een uitstekende kasstroom" uit operationele activiteiten behaalde. Die nam toe van 66 miljoen euro (2000) tot 469 miljoen euro (2001).

De verwachte betere resultaten over het lopende jaar schrijft Koffrie toe aan de genomen kostenbesparende maatregelen en de samenwerkingsvoordelen uit overnames. Het handelshuis nam vorig jaar de kantoorartikelendivisies van Samas en het Amerikaanse USOP over. In 2001 bespaarde Buhrmann 27 miljoen euro aan kosten. De komende jaren moet dat 55 miljoen euro op jaarbasis worden.