Duits Hof beoordeelt noodhulp Griekenland

KARLSRUHE - De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft dinsdag de noodhulp aan Griekenland verdedigd bij het constitutioneel hof in Karlsruhe.

Dat was nodig, omdat CSU-politicus Peter Gauweiler en een groep van zes Duitse economen bij het hof hadden geklaagd dat de hulp in strijd is met de Duitse grondwet.

Zij stellen dat de noodleningen aan eurolanden onder meer ingaan tegen de regel dat die landen elkaar niet uit de financiële problemen mogen helpen. Daarnaast gaat de steun volgens de eurosceptische economen in tegen Duitse verdragen en vormen de kredieten een gevaar voor de stabiliteit van de Duitse economie.

Juridische experts verwachten niet dat het Hof de steun verbiedt, maar het kan de toezegging van hulp in de toekomst wel moeilijker maken.

Solidariteit

Schäuble legde veel nadruk op solidariteit tussen de eurolanden. Zonder hulp zouden de problemen voor de banken niet in te schatten zijn, zei hij.''Ze zijn op geen enkele manier in strijd met de grondwet'', stelde hij.

De klagers wijzen er echter op dat het Constitutionele Hof in het verleden alleen met de verdragen rond de euro heeft ingestemd met expliciete verwijzing naar het verbod op onderlinge hulp. De instemming met de invoering van de euro zou opnieuw onder de loep moeten worden genomen als de muntunie de stabiliteit van de Duitse economie in gevaar brengt, stelde het Hof in 1998.

Duitsland levert als grootste economie van Europa de grootste bijdrage aan de noodkredieten aan Griekenland, Ierland en Portugal. Het Hof komt naar verwachting binnen 3 maanden met een uitspraak.

Lees alles over de schuldencrisis

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie