Export naar Griekenland neemt rap af

DEN HAAG - De export uit Nederland naar Griekenland neemt in rap tempo af. Over de eerste vier maanden van dit jaar daalde de waarde van de uitvoer naar het Zuid-Europese land met 5 procent, terwijl de uitvoer naar andere EU-landen met 15 procent toenam.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

''Dit is een treffende illustratie van de opmerkelijke positie van Griekenland binnen de Europese Unie'', aldus het CBS. Nederland importeerde in de eerste vier maanden van het jaar 20 procent meer goederen uit Griekenland.

Onderstaande kaart geeft de waarde van de goederenexport naar landen van de Europese Unie gedurende de eerste vier maanden van 2011 weer. Ook kan worden geswitched naar de jaren 2010 en 2011. De bijbehorende cijfers zijn hier te vinden.

(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Crisis

De sterke exportkrimp naar Griekenland hangt natuurlijk samen met de economische ontwikkelingen daar. Vooral de Griekse vraag naar investeringsgoederen, zoals machines en vervoersmaterieel, is sterk verminderd. ''In tijden van crisis wordt doorgaans vooral bezuinigd op investeringsgoederen.''

Vorig jaar daalde de exportwaarde vanuit Nederland naar de Grieken ook al, met 3 procent. ''Toen groeide de totale Nederlandse exportwaarde met 20 procent'', weet het CBS. De totale waarde van de Nederlandse uitvoer naar Griekenland beliep het afgelopen jaar ongeveer 2,5 miljard euro, goed voor 0,7 procent van de totale Nederlandse export.

Nederlands product

De spullen die van januari tot mei vanuit Nederland naar Griekenland gingen, waren voor 60 procent een Nederlands product, de rest is wederuitvoer. De export van producten van eigen bodem brengt over het algemeen ruim zes keer meer in het laatje dan de doorvoer van spullen uit andere landen.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie