'Poolse chauffeurs worden uitgebuit'

UTRECHT - Poolse chauffeurs in dienst van Nederlandse transportbedrijven worden op grote schaal uitgebuit. Dat stelde vakbond FNV Bondgenoten maandag.

''Poolse chauffeurs verdienen 3 euro per uur, waar Nederlandse collega's voor exact hetzelfde werk 13 euro krijgen'', stelde vakbondsbestuurder Edwin Atema.

Volgens de vakbondsman worden Nederlandse vrachtwagens geregistreerd bij ''nepbedrijven'' in het buitenland om Polen tegen een laag loon te kunnen inzetten bij het vervoer op Nederlandse trajecten.

Nederlandse bedrijven maken volgens Atema misbruik van een regel die transporteurs in staat stelt om hun diensten in andere landen aan te bieden. ''De regel is onduidelijk en er wordt niet op gecontroleerd.''

Onderzoeken

De vakbond heeft daarom zelf onderzoeken ingesteld naar de werkwijze van Nederlandse transporteurs.

De resultaten daarvan worden voorgelegd aan de bevoegde instanties om die aan te zetten tot strengere controles.

Butter Transport

FNV Bondgenoten richt zijn pijlen in eerste instantie op het transportbedrijf Butter Transport. Daar worden volgens de vakbond ongeveer 200 Poolse chauffeurs onder Poolse voorwaarden te werk gesteld op de Nederlandse markt.

''Het is sociale dumping'', stelde Atema. ''Toen een van de chauffeurs vroeg waarom de Poolse chauffeurs anders worden behandeld, antwoordde de leidinggevende dat hij maar in Nederland geboren had moeten worden.''

Verantwoordelijkheid

De bond legt de verantwoordelijkheid echter niet alleen bij het transportbedrijf. Grote opdrachtgevers zouden moeten aandringen op betere werkomstandigheden voor de chauffeurs.

''Zij hebben de sleutel in handen, maar ze zeggen dat wij maar naar de rechter moeten stappen'', aldus de vakbondsbestuurder.

Butter Transport wilde maandag niet reageren op de klachten van de vakbond.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie