Europese verzekeraars halen stresstest

AMSTERDAM – Een grote meerderheid van de Europese verzekeraars is robuust en voorbereid op slechte economische omstandigheden. Meer dan 90 procent van de 221 bedrijven haalt een nieuwe stresstest van de Europese toezichthouder op verzekeraars, EIOPA.

Dit meldt EIOPA maandag. De geteste verzekeraars worden niet bij naam genoemd.

Een woordvoerder van Aegon bevestigt tegenover NUzakelijk.nl dat het bedrijf heeft meegedaan aan de stresstest. Of het concern ook geslaagd is, kan de voorlichter niet zeggen.

Uit de test blijkt dat verzekeraars op een aantal punten aan grote risico’s bloot staan. Onder andere Griekse schulden zijn een risico voor verzekeraars.

Bedrijven hebben niet alleen Griekse schulden gekocht, maar ook verzekeringen afgegeven op Griekse obligaties. Franse verzekeraars staan voor ongeveer 9 miljard euro bloot aan Griekse schulden.

Griekse obligaties

Aegon heeft bij de laatste officiële stelling voor 5 miljoen euro aan Griekse obligaties op de balans staan. ING heeft nog voor zo'n 1,4 miljard euro aan Griekse schulden.

Verder noemt de EIOPA onder andere natuurrampen, een verhoging van het renteniveau en hoge inflatie als grote risico’s voor verzekeraars.

Kapitaaleisen

De stresstesten werden gedaan uitgaande van de nieuwe kapitaaleisen voor verzekeraars die vanaf 2013 gaan gelden, de zogenoemde Solvency II-regelgeving. De 221 verzekeraars die werden onderworpen aan testen zijn afkomstig uit de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Noorwegen.

De resultaten uit het onderzoek van EIOPA hebben echter betrekking op 129 bedrijven. Sommige verzekeraars vallen onder één concern. Dit komt overeen met ongeveer 60 procent van de totale Europese verzekeringsbranche, aldus de verzekeringsautoriteit.

Blootstelling

De testen bestonden uit onder meer sterk dalende aandelenkoersen, een daling van vastgoedwaarden en hoge kosten door rampen.

Ook werd een test uitgevoerd waarbij werd gekeken naar blootstelling aan staatsobligaties. Volgens EIOPA zijn de testen puur hypothetisch en hebben ze geen voorspellende waarde.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie