Muller belooft drie nieuwe Saabmodellen

ZEEWOLDE - De overeenkomst tussen Saab en moederbedrijf Swedish Automobile (SWAN) en de Chinese investeerders Pang Da en Youngman is omgezet van niet-bindend naar bindend. Dat maakt volgens topman VIctor Muller de weg vrij voor de ontwikkeling van drie nieuwe Saabmodellen.

De overeenkomst, waarbij de bedrijven een investering doen van in totaal 245 miljoen euro, is nog wel afhankelijk van toestemming van regelgevers en ''andere partijen''.

Op 13 juni werd de niet-bindendende overeenkomst tussen SWAN, Saab, Pang Da en Youngman in eerst instantie aangekondigd. De partijen werken nog aan een strategische samenwerking op het gebied van productie en distributie in China.

Instapmodel

Saab en Youngman willen in de vorm van een joint venture drie nieuwe modellen ontwikkelen, de Saab 9-1, 9-6 en 9-7.  Saab wordt verantwoordelijk voor het ontwerp en de ontwikkeling tot de start van de productie. Youngman moet zorgen voor de financiële middelen.

"We kunnen nu een kleine 'instapmodel' Saab ontwikkelen, een auto die al heel lang op ons verlanglijstje stond", aldus Muller.

Antonov

De mogelijke terugkeer van aandeelhouder Vladimir Antonov is onderdeel van de overeenkomst met Pang Da en Youngman. SWAN en Saab verwachten dat hij terug zal keren als financier, zodra derde partijen hiervoor hun toestemming hebben verleend.

Beleggers reageerden positief op de nieuwe ontwikkelingen. Het aandeel Swedish Automobile stond 15,5 procent hoger.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie