APELDOORN - Wegener verzelfstandigt zijn dochteronderneming Wegener Falkplan, bekend van de wegenkaarten en stadsplattegronden. De Apeldoornse uitgever heeft daarover overeenstemming bereikt met Wegener Falkplan en Andes.

Andes vormt samen met Wegener Falkplan een nieuwe onderneming. Andes bouwt en levert Europese cartografische gegevens en levert onder meer data voor geografische informatiesystemen. Het is de bedoeling dat Wegener via een minderheidsbelang betrokken blijft bij de gefuseerde onderneming, aldus het bedrijf dinsdag in een persbericht.

Dieptepunt

Maandag meldde bestuursvoorzitter Jan Houwert dat Wegener vorig jaar 12 procent minder omzet heeft behaald dan de 937 miljoen euro in 2002. De daling is voor een belangrijk deel het gevolg van een lager advertentievolume in de dagbladen, zo zei hij in zijn nieuwjaarstoespraak. Het dieptepunt lijkt echter bereikt, aldus Houwert.

De lagere omzet heeft ook gevolgen voor de winst van Wegener. Het bedrijfsresultaat is 'sterk' afgenomen, aldus Houwert zonder concrete bedragen te noemen. In 2002 kon er nog een bedrijfsresultaat van 55 miljoen euro in de boeken worden geschreven.

Meewind

Wegener zegt het jaar 2004 'mean and lean' te zijn begonnen. Vorig jaar zijn de kosten teruggebracht met enkele reorganisaties. Het concern, vooral bekend als uitgever van regionale dagbladen als De Gelderlander en Haagsche Courant, hoopt daardoor te kunnen profiteren van 'ieder zuchtje meewind', zei topman Houwert. Een echte opleving zal echter nog uitblijven, zo verwacht hij.