GRONINGEN - Gasunie steekt bijna 500 miljoen euro in het Nederlandse gasnet om ervoor te zorgen dat dit ook na 2014 goed blijft functioneren.

Een flink deel van dat bedrag gaat naar een nieuwe verbinding tussen Beverwijk en het Zuid-Hollandse Wijngaarden.

Gasunie, eigendom van de Nederlandse staat, meldde vrijdag de uitbreiding van het net door te zetten ondanks ''grote onzekerheden'' rond de financiering van grote projecten in de toekomst.

Toezichthouder NMa werkt aan een nieuwe regulering van de tarieven voor energietransport.

Rechter

De NMa moet dat doen, nadat de rechter vorig jaar een streep haalde door de bestaande regulering. Grootverbruikers van energie hadden de zaak aangespannen, omdat de transporttarieven te hoog zouden.

Een concept van de nieuwe regulering is inmiddels bekendgemaakt. Gasunie vreest dat het in de nieuwe regulering een stuk moeilijker wordt om de financiering van grote projecten rond te krijgen.

Ambitie

Grote investeringen zijn nodig als Nederland de ambitie van ''gasrotonde'' waar wil maken. Ons land moet wat het kabinet betreft ook een belangrijk gasland blijven als het grote veld in Slochteren leeg raakt.

Daartoe moet geld gestoken worden in pijpleidingen en andere infrastructuur om het gas van elders hier op te slaan en het vervolgens verder te exporteren.

Milieubeleid

Ook het milieubeleid vraagt om grote investeringen. Niet alleen omdat ''groen gas'' ingepast moet worden in het bestaande gasnetwerk, maar ook omdat duurzame energie vraagt om flexibele inzet van aardgas, op momenten dat er geen stroom kan worden opgewekt met zon of wind.

Gasunie heeft ook een deel van het Duitse gasnet in handen en ook daar wordt fors geïnvesteerd.

Volgens Gasunie is de regulering in Duitsland ''moeilijk'', maar zijn de gesprekken met de Duitse toezichthouder ''constructief''.