AMSTERDAM - Vertrekkend president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, vindt dat de nieuwe structuur voor toezicht op de financiële sector niet deugt.

Dit zegt hij in het boek 'Wellink aan het woord', dat vrijdag verschijnt bij uitgeverij De Bezige Bij.

Wellink denkt dat de nieuwe structuur, met een directeur toezicht in een gelijkwaardige positie naast de centralebankpresident, niet gaat werken. ''Ik vind de richting verkeerd en de risico's op ongelukken in de toekomst wordt er alleen maar door vergroot."

"Met twee kapiteins loods je een schip niet door een storm en we zullen vermoedelijk nog meerdere jaren in zwaar weer zitten'', aldus Wellink.

Hoofdpijndossiers

Wellink, die 14 jaar bankpresident was, gaat in het boek in op de financiële hoofdpijndossiers waar Nederland de afgelopen jaren mee te maken had, zoals het opknippen van ABN Amro, de Icesave-affaire en de ondergang van DSB Bank.

Critici van Wellink houden hem mede verantwoordelijkheid voor deze fiasco's, omdat het banktoezicht onder zijn leiding zou hebben gefaald.

De opvolgers van Wellink, de nieuwe president Klaas Knot en de eerste directeur toezicht Jan Sijbrand, treden vrijdag aan. Wellink had zelf liever zijn vertrouweling Lex Hoogduin als nieuwe president gezien. Minister van Financiën Jan Kees de Jager hield die benoeming echter tegen.

Afscheid

President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) neemt donderdag met een persoonlijke insteek afscheid van Wellink in het DNB-magazine. "Ik beschouw hem dan ook als een vriend. Nee, als meer dan dat: ik beschouw hem als een zeer goede vriend", aldus de Fransman.

Internationaal staat de bankier goed bekend. De in 1975 aan de Erasmus Universiteit gepromoveerde econoom geeft al jaren leiding aan het prestigieuze Bazels Comité.