UTRECHT - Nederland dreigt zijn positie als toonaangevend distributieland kwijt te raken. Dat staat in een rapport over de toekomst van de Nederlandse groothandel, dat de Rabobank donderdag publiceerde.

Omdat veel producten Nederland in de toekomst niet meer aandoen, krijgt ons land steeds meer louter een regierol in de wereldwijde goederendistributie, aldus Rabobank.

Doordat de economische groei vooral buiten Europa plaatsvindt, geldt dit ook voor de groei van de wereldhandel. Nu bedraagt het aandeel van Nederland in de wereldhandel nog 3,7 procent, terwijl Nederland 1 procent van de totale wereldproductie verzorgt.

Ondanks dit negatieve scenario ziet de bank nog steeds groeikansen. Die liggen vooral in de organisatie van logistieke processen, waarbij de fysieke overslag van de producten niet per definitie in Nederland plaatsvindt, maar wel van hieruit wordt georganiseerd.

''Dit levert hoogwaardige werkgelegenheid op in Nederland'', aldus Lizethe Kluijtmans, sectormanager groothandel bij Rabobank Nederland.

Flinke concurrentie

Ook in de handel met China en Oost-Europa zit nog groei. Hierbij zal de haven van Rotterdam in de toekomst wel flinke concurrentie ondervinden van de haven in het Roemeense Constanta, zo waarschuwt Rabobank.

Deze haven ligt ook gunstiger ten opzichte van China. Voorlopig komt de concurrentie echter nog vooral van Duitse havens.