ZOETERMEER - Nederlandse woningbezitters hebben in 2003 veel meer aanspraak gemaakt op hypotheekgarantie. In 178 gevallen heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen het tekort bij een gedwongen verkoop bijgepast, ruim twee keer zoveel als een jaar eerder.

Dat heeft het fonds, dat de garanties afgeeft, maandag bekendgemaakt. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verzekert een huizenkoper ervan dat bij een gedwongen verkoop een eventuele restschuld bij de bank wordt betaald. Banken geven op hypotheken met NHG een korting op de rente van enkele procentpunten.

Het Kadaster becijferde al eerder een sterke toename van het aantal gedwongen verkopen in 2003. Tot en met oktober gingen 747 huizen onvrijwillig van de hand, 40 procent meer dan in de eerste tien maanden van 2002. Het waarborgfonds telt alleen de verkopen waarbij de opbrengst te laag is om de schuld af te lossen. Gemiddeld was het fonds 20.000 euro kwijt.

Het waarborgfonds verwacht dat door de toegenomen uitkeringen de bijdrage van huizenkopers niet moet worden opgeschroefd. Iedereen die gebruik maakt van de hypotheekgarantie betaalt eenmalig 0,3 procent van de leensom. Het vermogen van het fonds bedraagt 275 miljoen euro. "Het zit er niet in dat we de bijdrage gaan verhogen", aldus een woordvoerster van het fonds.

De populariteit van de NHG is in 2003 sterk toegenomen. Ruim .000 huishoudens hebben een lening met deze garantie afgesloten, procent meer in vergelijking met 2002.