TROLLHÄTTAN - Het Amerikaanse General Motors (GM) zou op korte termijn zijn aandeel van 326 miljoen dollar in automerk Saab, onderdeel van het Nederlandse Swedish Automobile, willen verkopen. Beoogd koper is de Russische investeerder Vladimir Antonov

Dat meldden meerdere Zweedse bronnen woensdag. ''De beoogde koop moet zo snel mogelijk plaatsvinden'', stelt Saabs woordvoerder Eric Geers. ''Er zijn nu te veel kapiteins op een schip.''

Volgens Zweedse media geeft GM een flinke korting aan Antonov. Sommige bronnen noemen zelfs 80 tot 90 miljoen euro als koopsom. Noch Saab noch GM gaven hierop commentaar. Antonov zelf zal donderdag een toelichting geven.

Bedenkingen

Voorman Stefan Löfven van IF Metall, de belangrijkste vakbond bij Saab, maande de Zweedse regering woensdag snel akkoord te gaan met Antonov als deeleigenaar van het automerk. ''De Riksgälden (National Debt Office) ging al op 28 april met Antonov akkoord, dus ik snap niet waarom premier Reinfeldt ze opnieuw naar 'het vraagstuk Antonov' wil laten kijken.''

Ook General Motors gaf in april aan dat de aanvankelijke bedenkingen tegen Vladimir Antonov als deeleigenaar niet langer bestaan. Als GM zijn aandeel in Saab inderdaad aan Antonov verkoopt, blijft het Amerikaanse concern wel een belangrijke toeleverancier.

Productie

Swedish Automobile maakte eerder op de dag bekend binnen 2 weken de productie van Saabs te kunnen hervatten. Ook kunnen de werknemers weer salaris tegemoetzien.

Dat maakte het autobedrijf woensdag bekend naar aanleiding van een financieringsovereenkomst met Gemini.

Swedish Automobile leent 25 miljoen euro van Gemini en betaalt de investeringsmaatschappij daarover 10 procent rente. De lening heeft een looptijd van een half jaar. De lening kan worden omgezet in aandelen tegen een koers van 1,38 euro.

Dat is de gemiddelde waarde van het aandeel Swedish Automobile in de afgelopen tien handelsdagen. Dinsdag schoot de koers 47,5 procent omhoog na de bekendmaking van de lening van Gemini.

Chinese partij

Met de lening van Gemini komt het totaal aan kapitaal dat het bedrijf recentelijk heeft aangetrokken op 66 miljoen euro. Daarvan kwam 13 miljoen euro van een Chinese partij die 582 Saabs voor dat geld bestelde en 28 miljoen euro uit de verkoop van vastgoed van het Zweedse automerk.

Swedish Automobile wil de lening van Gemini aflossen zodra het bedrijf geld binnenkrijgt van de Chinese bedrijven Pang Da en Youngman. Onlangs sloot Swedish Automobile overeenkomsten met die twee bedrijven op het gebied van productie en distributie. Pang Da neemt een belang van 24 procent in Swedish Automobile in ruil voor een investering van 109 miljoen euro.

Youngman pompt 136 miljoen euro in het bedrijf en krijgt daarvoor een belang van 29,9 procent. Het wachten is nu op toestemming van Peking voor de beoogde transacties.