UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen maken kaartjes aan het loket duurder. Wie vanaf 1 maart nog een enkeltje of retourtje aan de balie haalt en niet uit een kaartjesautomaat betaalt 0,50 euro per kaartje extra. Er geldt een maximum van 1 euro per transactie.

Dat heeft een woordvoerder van de NS maandag gezegd. "Het gaat om de kaartjes die je ook makkelijk uit een automaat trekt." Andere kaartsoorten worden niet duurder aan het loket.

Ouderen en gehandicapten kunnen ontheffing krijgen voor de lokettoeslag. De consumentenorganisaties die zijn verenigd in het Locov, zijn ontevreden. Rover, ANWB, Consumentenbond en ouderenorganisatie CSO hadden diverse voorwaarden gesteld aan de toeslag, maar de NS nam die niet over. Zo wilden de organisaties dat bij een defecte automaat de toeslag niet geldt. NS geeft daaraan toe als alle automaten op een station niet werken.

NS hoopt dat door de maatregel de klanten meer gebruik maken van de kaartjesautomaat. Van alle klanten haalt 40 procent het kaartje aan de balie. Daarvan is 80 procent een enkele reis of retour. Als er minder mensen aan het loket kopen, houdt het spoorbedrijf meer mensen over die op perrons en in de stationshal de klanten te woord kunnen staan, redeneert de NS.