LISSABON - De nieuwe coalitieregering van Portugal wil bezuinigingsmaatregelen doorvoeren die strenger zijn dan de maatregelen die door internationale kredietverstrekkers worden geëist in ruil voor noodleningen ter waarde van 78 miljard euro.

Op deze manier wil de regering het 'internationale vertrouwen' in de Portugese economie herstellen, aldus het beleidsprogramma van de regering.

Het Zuid-Europese land gaat gebukt onder een torenhoge schuldenlast en verkeerde eerder dit jaar nog op het randje van een bankroet. Het leidde tot de val van de vorige, linkse regering.

Een van de maatregelen van de nieuwe centrumrechtse regering is het verplaatsen van officiële vrije dagen om extra lange weekeinden te voorkomen. Dit moet de arbeidsproductiviteit ten goede komen. Nu is het nog zo dat veel mensen in het geval van een officiële vrije dag op donderdag ook de vrijdag vrijaf nemen.

Hogesnelheidslijn

Tevens wordt een streep getrokken door plannen voor de aanleg van een hogesnelheidslijn naar Spanje en wordt er gesnoeid in sociale voorzieningen. De btw wordt verhoogd. Ook wordt een poging ondernomen het aantal ambtenaren te verminderen.

De nationale luchtvaartmaatschappij TAP Air Portugal wordt geprivatiseerd, evenals diverse nutsbedrijven. Daarnaast verdwijnt een van de twee publieke televisiekanalen.