WASHINGTON - De Franse minister van Financiën Christine Lagarde wordt de nieuwe leider van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De 24 leden van het IMF-bestuur hebben dat dinsdag besloten.

Lagarde wordt met ingang van 5 juli voor vijf jaar benoemd. Ze is de opvolgster van haar landgenoot Dominique Strauss-Kahn.

Die legde zijn functie bij het IMF vorige maand neer nadat hij was gearresteerd op verdenking van aanranding van een kamermeisje in een hotel in New York.

De enige tegenkandidaat van Lagarde, de Mexicaanse centralebankpresident Augustin Carstens, wist te weinig steun voor zijn kandidatuur te verwerven om het Lagarde moeilijk te maken.

Vereerd

Lagarde liet in een verklaring weten ''ten diepste vereerd'' te zijn met de uitverkiezing door het IMF-bestuur. Ze gaf daarbij aan dat ze zich wil inzetten voor alle 187 lidstaten van het fonds.

Daarmee verwees ze naar de kritiek van niet-Europese landen op de vormgeving van het IMF-bestuur. De leider van 's werelds belangrijkste economische instituut komt al sinds de oprichting in 1944 uit Europa en daar is met de uitverkiezing van Lagarde niets aan veranderd.

Beste kandidaat

De Nederlandse bewindvoerder bij het IMF, Age Bakker, liet weten ''bijzonder blij'' te zijn met de benoeming van Lagarde. ''Zij is gekozen omdat zij de beste kandidaat was, niet omdat ze een Europeaan is.''

Volgens Bakker blinkt Lagarde uit in leiderschapskwaliteit en is ze een bijzonder sterke communicator.

''Dit is naar mijn mening wat het IMF in deze roerige tijden nodig heeft'', stelde hij. ''Ik heb hoge verwachtingen van de nieuwe managing director.''

Profiel Christine Lagarde