DEN HAAG - Er is wellicht meer tijd nodig voor de EU-landen kunnen beslissen over nieuwe leningen aan Griekenland. De vergadering van de zeventien eurolanden komende zondag komt mogelijk te vroeg.

Dat maakte minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag duidelijk in zijn wekelijkse gesprek met RTLZ.

De Jager wil tijdens het overleg zondag alleen knopen doorhakken als duidelijk is hoe de bijdrage van banken, verzekeraars en pensioenfondsen aan de redding van Griekenland er uitziet.

Wat zondag waarschijnlijk wel kan worden afgerond is de betaling van het vijfde deel van een lening die de Grieken vorig jaar al was toegezegd. Het gaat om een bedrag van 12 miljard euro, waarmee de kou voor Griekenland waarschijnlijk eventjes uit de lucht is.

Aanvullend pakket

Maar over het aanvullende pakket leningen van zeker 80 miljard euro moet dan later besloten worden. Nederland en Duitsland eisten steeds dat ook banken, verzekeraars en pensioenfondsen daar een bijdrage aan zouden leveren door hun leningen aan Griekenland te verlengen.

De andere landen namen dat voorstel uiteindelijk over. Frankrijk heeft inmiddels afspraken gemaakt met de banken in eigen land.

Nederlandse banken

De Jager heeft ook met de Nederlandse banken gesproken. ''We vorderen gestaag; de gesprekken lopen heel goed.'' De Nederlandse banken stellen volgens de minister wel als eis dat ook banken elders in de EU meedoen.

Eind vorig jaar had de Nederlandse financiële sector nog voor bijna 7 miljard euro aan leningen en beleggingen openstaan in Griekenland. Een flink deel daarvan is inmiddels al afgebouwd.