AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft nog geen oordeel over het akkoord dat de Franse regering dit weekeinde met investeerders sloot over een bijdrage aan nieuwe noodsteun voor Griekenland.

Dat zei ECB-president Jean-Claude Trichet dinsdag in Amsterdam.

''Het is een zaak van de regeringen'', zei Trichet over de pogingen om banken en andere private partijen te betrekken bij de redding van Griekenland. ''Wij observeren het proces en zullen zien wat eruit komt.''

Frankrijk gaf maandag aan dat het banken en verzekeraars bereid heeft gevonden om een deel van de aflopende schulden van Griekenland opnieuw in het land uit te zetten.

Ook in andere landen, waaronder Nederland, vinden gesprekken tussen overheden en banken plaats. De ECB is geen partij in deze onderhandelingen, stelde Trichet.

Franse akkoord

Het Franse akkoord verandert niets aan de opvattingen van de ECB, aldus Trichet. De centrale bank waarschuwt al maandenlang voor de gevolgen van een aanpassing aan de Griekse schuldenlast. Als kredietbeoordelaars die aanpassing opvatten als een wanbetaling door Griekenland, dan kan de Europese financiële sector volgens de ECB in grote problemen komen.

Trichet deed zijn uitspraken na een bijeenkomst van centrale bankiers uit Europa en Azië op het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB). De centralebankpresident van Zuid-Korea, Chongsoo Kim, sprak daarbij zijn vertrouwen uit in een adequate oplossing van de crisis.

''Ik denk dat Europa de problemen aankan'', stelde hij. ''Er zal een redelijke en toepasselijke oplossing worden gevonden.''

Alles over de schuldencrisis in ons dossier