NEW YORK - De effectenbeurs in New York toonde zich woensdag optimistisch. Over een brede linie werden koerswinsten geboekt. Dit resulteerde in een stijging van de Dow-Jonesindex met 1,27 procent op 9988,98 punten. De Nasdaq-index, de graadmeter voor technologiefondsen, steeg 1,33 procent op 1858,56 punten.

De beurs begon al hoger nadat was bekendgemaakt dat de omzet in de Amerikaanse detailhandel, exclusief auto's, in januari is toegenomen met 1,2 procent. Dat is ruim meer dan de verwachte toename van 0,2 procent. Bovendien is het de grootste groei sinds maart 2000.

Consument

Het percentage geeft aan dat de consument weer geld uitgeeft. Volgens een analist geeft de omzetgroei aan dat de economie niet verder verslechtert. Aandelen in de detailhandel en de financiële sector gingen op het nieuws omhoog.

Applied Materials

Goed nieuws kwam er ook van Applied Materials. De grootste fabrikant van apparatuur voor de halfgeleiderindustrie liet weten dat het ernaar uitziet dat de omzet in de chipsector niet verder zal dalen. Dat leverde voor de hele technologiesector op de beurs een stijging op. Applied Materials zelf boekte een koerswinst van ,2 procent.

Qwest

Zeer bekaaid kwam Qwest, KPN's Amerikaanse partner, er vanaf. De koers van het woensdag op de beurs meest verhandelde aandeel ging ,7 procent onderuit. Volgens de krant The Wall Street Journal heeft Qwest de laatste twee jaar zijn omzet opgeblazen. Sinds de affaire rond Enron bezorgen dit soort berichten de beleggers koude rillingen.

Euro

De euro stond tegen het einde van de handel in New York op ,8707 dollar. Dinsdag deed de Europese munteenheid 0,8765 dollar.